An Adorable Gift

By: Princess Diana

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
[<<  <  [1]  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  >  >>]    [Archive]
Thursday, 1-Jan-2009 08:44 Email | Share | | Bookmark
MOVE TO BLOGSPOT


dah lama dah pindah sebenarnya

PERSONAL BLOG > VISIT > http://nuruldiana008.blogspot.com/
BIZZNESS BLOG > VISIT > http://frendzybizzz.blogspot.com/



Tuesday, 3-Jun-2008 01:17 Email | Share | | Bookmark
~Adam new Hair~

BEFORE
AFTER
1 june 2008 yang lalu ... Adam was 1 yrs and 8 months .. 2 weeks & 3 days old when he got his first haircut... who's the barber ??? it was ... Believe it eek... sebenarnya x plan pun nk potong rambut adam tu sebenarnya .. tp kesian pulak tgk adam mcm rimas dgn rambut dia yg makin panjang tue .. so mama adam nie dgn bantuan Hanum (my maid) memulakan operasi memotong rambut Adam ... without telling my dear husband ... ayoooo ... matilah hubby bising lps nie


BEFORE


AFTER

Full Story KLIK my BLOG http://nuruldiana008.blogspot.com/


My Emotions :- masih tak percaya apa yg dah kulakukan


Friday, 14-Mar-2008 07:54 Email | Share | | Bookmark
Nasi Goreng Cina & Butter Prawn

udang oh udang
butter prawn ku
Nasi Goreng Cina & Butter Prawn

Menu kitorg mlm tadi pulak simple jer ... Nasi Goreng Cina & Butter Prawan (habislah diet mlm tadi ) Udang tue beli kat Juso 5 ekor jer .. tp harganya RM22.80 cam tu la ... kiranya sekor jatuh dlm RM4 .. tp puas hati mkn sebab saiznya yg besar ... plan mula2 nk buat cam Tom Yam Kung Secret Recipe tue ..tp hubby prefer udang tue digoreng biasa jer .. so ideanya buatlah Butter Prawn ...

Adam mkn udang tue sekor .. hubby mkn 3 ekor .. kita plk just mkn satu jer ... sebab dah kenyang sgt2 .. dahlah udang tue besar saiznya ... Butter Prawn tue rasanya sumer sama macam kt restaurant tue .. cuma rupanya tak jadi mcm kat kedai ..hu..hu.. salah teknik kot ... sesaper tau cam mana nk buat butter prawn tu py sarang2 yg halus2 (betul ker nk menyebut nie )... sesiapa ada tips blehlah share dgn kita ... please ....


Butter Prawn :

~Perap udang bersama garam, serbuk kari , tepung jagung > selama 30 minit > goreng udang smp garing > toskan ketepi.

~ pukul 3 biji telur kuning + lada sulah + garam + butter 1 sudu + susu penuh krim 2 sudu besar

~ panaskan kuali > mskkan butter 2 sudu > tumis bwg putih > lada hitam > masukkan serbuk kari@ daun kari > sos tiram 1 sudu > kacau smp garing > masukkan ramuan telur tadi > masak smp garing > masukkan udang yg telah digoreng tadi > kacau rata > angkat dan siap dihidang


Nasi Goreng Cina

~ Panaskan kuali > taruk minyak > tumis bawang putih > ikan bilis (udang kering) > lada hitam 2-3 sudu> masak bahan2 smp garing > masukkan nasi putih > taruk sos tiram 2 sudu > taruk sayur campur > Letak butter 2 sudu > kacau nasi rata > taruk sos ikan@ sos sotong 2-3 sudu > garam secukup rasa > akhir sekali tabur bawang goreng , daun sup & telur ... (telur 2-3 biji tu korang masak asing buat cam scramble egg tu .. baru gaul last skalie )



Thursday, 13-Mar-2008 01:48 Email | Share | | Bookmark
Grilled Chicken Marinade

proses marinade
dah siap dibungkus
taraa.. sudah siap

Hari nie pulak menunya adalah chicken grilled yg telah di marinade selama 1 malam ... lagie lama ayam tue diperap lagilah meresap bahan2 tu kat ayam .. nk senang keje .. korang preparekan rempah2 tu waktu malam ... pas tu teros je simpan dlm peti ais .. so esoknya dah bleh di grill ayam tue ... meh kita tgk bahan2 dan cara memasaknya ....

Bahan :

* 2-3 sudu worchestershire sauce
* 3-4 sudu mustard & honey herb marinade (beli yg instant siap dlm botol)
* 2 teaspoons extra virgin olive oil
* 4 biji bwg putih (cincang@ tumbuk)
* 2 ulas halia ditumbuk

Cara2nya:

1. Campurkan kesemua bahan2 diatas
2. Gaul rata bahan ramuan ke ayam.
3. Bungkus ramuan (bungkus guna plastic wrapper) sekurang2nya 4-6 jam . Lagi lama lagi bagus ...
4. Grill ayam yg telah diperap tadi (kita grilled guna nonstick pan jer .. sebab takder oven ) dan boleh dihidang bersama Pasta salad ..



*** Note : (For best results, marinate overnight) .. Boleh kalau nk ganti ayam tu dgn daging, lamb, @ yg seangkatan dengannyer


Wednesday, 12-Mar-2008 03:11 Email | Share | | Bookmark
~Tomato Basil Soup~

Tomato Basil Soup

Resepi for today

Bahan2:

5-6 biji italian tomato
3 sudu besar olive oil
2 biji bawang putih (cincang)
1 biji bawang holland (cincang)
1 1/2 cup loose pckt fresh basil leaves (dicincang) (kalau takder yg fresh guna jer Basil Powder)
1/4 sudu kecil black pepper
2-3 sudu kecil shredded cheese
1/2 cup whipping cream
1/2 chicken stock
1 batang celery (dicincang)

Cara2:

> tomato dimasukkan ke dlm air mendidih dlm 30 saat (smp kulit tomato terkupas) > angkat celup dlm air sejuk > toskan > cincang tomato > letak tepi

> panaskan periuk > msk olive oil > tumis bwg putih smp kuning> masukkan bwg > kiub ayam > > tomato yg dicincang tadi > tabur black pepper > kacau > msk smp mendidih (5-10 min)

> sejukkan ramuan yg dimasak tadi > transfer ke dlm blender@ food processor + masukkan sedikit basil (reserve sikit utk dihidang) > kisar jgn hancur sgt (ikut kesukaan masing2)

> Masukkan ramuan yg dikisar tadi ke dlm periuk (api kecil sederhana) > taruk garam > masukkan shredded cheese > cream (ltk sikit jer.. jgn byk sgt nanti rasa muak pulak) > masukkan daun celery yg dicincang > kacau sebati

> dah siap > masukkan dlm mangkuk > tabur baki basil tadi (kalau takder yg fresh basil tue boleh tabur daun sup sebagai ganti> hidang bersama garlic bread ... Nyummmy giler ... rasanya sebijik mcm Tomato Basil Soup kt TGIF



[<<  <  [1]  2  3  4  5  6  7  8  9  10  11  12  13  14  15  >  >>]    [Archive]

© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net